Åvestbo byalag Knapp 1 Knapp 2

avestbo.byalag@outlook.com

Johanssons nergård

Tanken var att jag skulle sätta mig ner och försöka utröna historien om Johanssons gamla Nergård tillsammans med nuvarande ägarinnan Karin Nilsson – men jag hann inte.

Karin avled tyvärr nu på sensommarn 2022, 76 år gammal och inga arvingar finns till gården vad jag känner till. Däremot har jag spårat familjen Johansson som Karin köpte gården ifrån.

Bergsmannen Jan från Åvestbo, vars efternamn inte gick att uttyda i arkiven, fick en son tillsammans med Anna Brita Andersdotter som döptes till August Johansson. Han föddes 27 augusti 1867.

August gifte sig med Ida Katarina Eriksson och de fick i sin tur sonen Otto 1896, samt dottern Fanny. Otto Johansson gifte sig med Anna Persdotter, född 1904 i Leksand. De fick sonen Sven-Otto 1932.

Följande är Karins skrift taget från bygdeboken Fagersta Norberg Skinnskattebergs kommuner 2011:

”Fastigheten är en släktgård som funnits i släkten i minst sex generationer. Det bedrevs mjölkproduktion på gården fram till 1995. Huset uppfördes av August Johansson 1932 och det var ursprungligen ett tvåfamiljshus”

Otto hyrde ut övervåningen i deras hus till systern Fanny och hennes man Erik Nilsson samt deras dotter Karin, Anna och Otto samt Sven-Otto bodde på nedre plan. När väl Sven tog över gården så fick familjen Nilsson bo kvar.

Sven-Otto var enda barnet till Otto och Anna, han drev vidare släktens Nergård och gifte sig med en kvinna född i Örebro, Irene Lillemor Harriet Johansson, de fick sonen Anders tillsammans 1970. Kvinnan hade sonen Ingemar sedan ett tidigare förhållande och de flyttade nu in till Sven-Ottos Nergård.

Gårdens storlek var på 12 hektar åker och 22 hektar skog. Sven drev sitt jordbruk och hade mjölkkor. Svens fru Lillemor begärde senare skilsmässa och flyttade till Karlskoga, hon tog med sig grabben Anders.

Sven drev vidare gården med hjälp av sin kusin Karin ända fram till sin död 1995. Djurbesättningarna avvecklades och gården togs år 1996 över av Karin Nilsson. Karin sålde ifrån det mesta av skogsarealen till Per-Anders Månssons i en av Oppgårdarna under år 2021. Gården har nu testamenterats till Västanfors församling.

Text & bild: Mats Lindgren